Op een zonnige herfstdag in 1990 werd ik thuis geboren. Deze ervaring (of meer nog, de ervaring van mijn moeder) werd bepalend voor hoe ik geboorte zie: als een normaal en natuurlijk proces. 

In 2013 studeerde ik af aan de Verloskunde Academie in Amsterdam en kwam ik terecht in de wondere wereld van de verloskunde. Ik werkte bij verschillende praktijken waar relatief veel tijd en aandacht waren voor de zwangere en partner. Maar ik vond het vaak toch te druk, niet persoonlijk genoeg, de focus was toch teveel op protocollen, of de zorg die ik bood ging ten koste van mezelf, door de drukte. 

Begin 2019 vertrok ik op de fiets door Europa voor een lange reis, samen met mijn vriend. Al fietsend realiseerde ik me: ik wil dit werk echt blijven doen. Maar het moet anders. Ik kies ervoor om mijn eigen praktijk te beginnen en caseload te werken. Dit betekent dat ik solo werk en maximaal 4 zwangeren per maand aanneem. Zo ben ik voor jullie het vaste gezicht tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd, en ook bij een kinderwens of miskraam. Hoe deze zorg eruit kan zien, lees je bij Werkwijze

Met deze manier van werken laat ik ook het woord ‘verloskundige’ meer los. Ik hoef niemand ergens van te ‘verlossen’ en ik mag dan kundig zijn in mijn werk, de echte ‘kundige’ ben jij als zwangere. Het originele woord vroedvrouw past beter bij mij.

Ik heb een rotsvast vertrouwen in het normale proces van zwangerschap en geboorte en weet dat er maar heel af en toe hulp van buitenaf nodig is. Tegelijk heb jij het recht om je eigen keuzes te maken in dit proces. Ik sta jou of jullie bij in het maken van deze keuzes, door vragen te stellen en informatie aan te reiken. De eerste keuze begint met het kiezen van een (holistisch werkend) vroedvrouw of verloskundige die bij je past, of ik dit nu ben of een ander. Je bent altijd welkom om te komen kennismaken. Bij Werkwijze kun je meer lezen over hoe de holistische verloskundige zorg eruit kan zien.

Wil je ook wat horen over hoe ik tegen de verloskunde aankijk? In deze podcast van Moedermoed werd ik geïnterviewd.

Blij van: struinen door het bos appeltaart zwarte koffie katten boeken ukulele eigenwijsheid creatief met wol en stof 

Inspiratie: seizoenen
Wild Power reizen de Ontembare VrouwantroposofieIna May Gaskin • Anna VerwaalRobin Lim

Duurzaamheid: voor de volgende generatie vind ik het belangrijk om ook in mijn praktijk duurzame beslissingen te maken, volgens het principe: refuse – reduce – reuse – refurbish – repair – recycle