Over

Op een zonnige herfstdag in 1990 werd ik thuis geboren. Deze ervaring (of meer nog, de ervaring van mijn moeder) werd bepalend voor hoe ik geboorte zie: als een normaal proces waar meestal geen interventies bij nodig zijn. (En soms wel en dan ben ik blij dat dat gewoon kan in Nederland).

In 2013 studeerde ik af aan de Verloskunde Academie in Amsterdam en kwam ik terecht in de wondere wereld van de verloskunde. Ik werkte eerst bij verschillende praktijken als waarneemster en later werd ik maat in een groepspraktijk.
In 2019 koos ik ervoor om een solopraktijk als vroedvrouw te starten en werkte ik bijna twee jaar in mijn eigen praktijk en ik genoot met volle teugen van de aandacht en tijd die ik had voor mijn cliënten. Ik noem mijzelf vroedvrouw in plaats van verloskundige: ik hoef niemand ergens van te ‘verlossen’ en ik mag dan kundig zijn in mijn werk, de echte ‘kundige’ is de zwangere. Het originele woord vroedvrouw past beter bij mij.

Eind 2021 startte ik – tijdens een reis door Noord-Amerika met mijn Canadese vriend – de website vraagdevroedvrouw.nl, een platform waar ik uitgebreide verloskundige informatie bied in de vorm van artikelen en masterclasses. Zowel voor zwangeren als iedereen werkzaam in de geboortezorg.

In maart 2023 baarde ik mijn dochter River en ik heb mijn werkzaamheden voor Vraag de Vroedvrouw weer opgestart.

Foto: Miks Visuals
Foto: Sprankelend Fotografie

Mijn passie voor de geboortezorg reikt verder dan het proces van zwangerschap, baring en kraamtijd. Ik denk dat autonoom zijn een essentieel onderdeel is van dit proces. Niet alleen om krachtiger in het ouderschap te staan, maar ook in het leven. Een bijdrage aan de geboortezorg is daarmee ook een bijdrage aan de positie van de vrouw en mens in onze maatschappij.

De toename van interventies in de geboortezorg (zonder verbetering van de uitkomsten) en de ondermijning van de autonomie van de zwangere in de geboortezorg, zijn voor mij de motivatie om te doen wat ik nu doe.

Instagram: elke maandag beantwoord ik verloskundige vragen @vroedvrouwmargot

Vraag de Vroedvrouw: een website boordevol diepgaande kennis

Masterclass: via Vraag de Vroedvrouw bied ik masterclasses aan voor iedereen werkzaam in de geboortezorg

Ik heb hoop op een geboortezorg waarin de zwangere de regie heeft.

Waarin zij wordt bijgestaan door een zorgverlener die haar kent, die haar (indien gewenst) volledig informeert en die haar respecteert in haar autonome keuzes. In deze geboortezorg werken verloskundigen, artsen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en doula’s in een veilige en respectvolle sfeer met elkaar samen. In deze geboortezorg staat naast autonomie van de zwangere, ook de fysiologie van zwangerschap, baring en kraamtijd in elke setting centraal.

Ik heb hoop, want ik heb al gezíen dat het kan.